
Atık su arıtmanın amacı nedir?
Çeşitli endüstriyel tesislerde ve yerleşim yerlerinde insanların kullanıp kirlettiği atık suları toplama işlemi bir ölçüde bu durumun önüne geçmiştir fakat sorunu ortadan kaldıran yeterli bir çözüm olmamıştır. Ayrıca suların kullanılarak kirletilip tekrar doğaya verilmesi var olan kaynak suyunu kirlettiği gibi zaten kısıtlı miktarda olan kullanılabilir suyun tükenmesine sebep olmaktadır. Zaten insanların bilinçsiz kullanımı nedeniyle doğal su kaynakları gittikçe azalmaktadır. Bilinçsiz su tüketimine ve kullanılan suların arıtılmadan doğaya tekrar verilmesine kalıcı çözümler üretilip uygulanmazsa kullanılabilir durumda olan doğal kaynak sularının tükenmesi söz konusu olacaktır.
Suların tükenme tehlikesi ve insanların suya olan ihtiyacının giderek artması kullanılarak kirletilmiş suların arıtılmasını ve arıtılarak tekrar kullanılması mümkündür. Yerleşim yerlerinde ve çeşitli sanayi kuruluşlarında oranı %95 oranında azaltılabilir.
Gri su kazanımını
Atık suların hangi derecede arıtılacağı sevk edileceği ortamın duyarlılığına suyu kabul edebilmesine, arıtıldıktan sonra tekrar kullanılıp kullanılmayacağına, kullanılama durumu varsa nerede kullanılacağına bağlıdır. Yani atık su artımının hangi düzeyde olacağı suyun arıtılma amacına bağlıdır.
Evsel atıklar için arıtma basamakları sırasıyla fiziksel, biyolojik ve ileri arıtma olarak sıralanabilir.
İlk basamak olan fiziksel arıtmada suyun içerisinde bulunan çöp olarak nitelendirilen kaba malzemeler, suyun yüzeyinde bulunan yağ ve köpüklerle dibe çökmüş olan kum gibi maddeler giderilir.